ADAC a publicat testul anvelopelor de iarnă pentru 2023, Continental a câștigat, Michelin a fost al doilea

ADAC a publicat testul anual al anvelopelor de iarnă, care și-a schimbat metodologia față de anul trecut și se concentrează mult mai mult pe mediu și sustenabilitate, care reprezintă 30% din scorul general, ceea ce este foarte mult. Datorită criteriilor diferite, rezultatele tind să fie diferite în comparație cu alte teste, iar anul acesta nu este diferit în ceea ce privește dimensiunea 225/45 R17.

Linia

Au fost testate 11 anvelope, dar nu am văzut niciuna dintre noile anvelope – Nokian Snowproof este încă listat aici în prima sa versiune, în ciuda lansării Nokian Snowproof 2, iar GoodYear UltraGrip Performance 3 lipsește și el, în locul său fiind versiunea mai veche GY UG Performance+.

Pe primul loc găsim o anvelopă dovedită de la Continental, WinterContact TS870. Aceasta a obținut primul loc în principal datorită caracteristicilor sale de manevrabilitate peste medie pe zăpadă, în condițiile în care ADAC este unul dintre puținii care măsoară distanța de frânare pe gheață, unde Continental, menționat mai sus, excelează. A doua disciplină în care anvelopa excelează este rezistența – pe care ADAC o preconizează la 55.900 km.

Pe locul al doilea se află Michelin Alpin 6, o anvelopă care se descurcă și mai bine la evaluarea de mediu, mai ales datorită kilometrajului, prognozat la 61.000 de kilometri. Din nou, aceasta este foarte puternică și la frânarea pe gheață, o disciplină pe care alte teste tind să o omită. În comparație cu Continental, rămâne în urmă mai ales pe carosabilul umed, dar în rest este totuși al doilea cel mai bun din test în ceea ce privește caracteristicile de condus.

GOODYEAR UltraGrip Performance+ este similar, dar nu oferă la fel de multă durabilitate și durabilitate, coborând pe locul trei, după Michelin. Ar fi interesant de văzut cum se compară noul UltraGrip Performance 3. Pe locul patru se află apoi o anvelopă introdusă în 2015, care nu s-a descurcat atât de bine în testele mai recente, dar care reușește să aibă succes aici tocmai datorită accentului pus pe mediu, în special pe durabilitate. Cu toate acestea, pe carosabil umed, ratingul său a fost retrogradat la satisfăcător, ceea ce i-a înrăutățit scorul general de manevrabilitate.

Bridgestone – în altă parte un câștigător, aici penultimul – de ce?


Există o mulțime de alte anvelope în acest test, vă recomand să consultați tabelul complet la link-ul de mai jos, care vă va oferi o imagine de ansamblu a calităților fiecărei anvelope. Dar vreau totuși să mă concentrez în rest asupra modului în care BRIDGESTONE BLIZZAK LM005 poate câștiga unele teste și în altele să fie în partea de jos a tabelului de start, ca aici în testul ADAC. Aceasta arată în mod demonstrativ cum ar trebui privite testele cu pneuri. Pentru că nu puteți lua rezultatele testelor în ordine absolută, ci trebuie să le interpretați pentru cazul dvs. particular de utilizare.

Deci, să aruncăm o privire la rezultatele pneului Bridgestone menționat – atunci când comparăm disciplinele individuale cu alte teste, valorile măsurate sunt similare. Așadar, cum este posibil ca acesta să fi ajuns pe locul 11? Este din cauza priorităților diferite ale diferitelor teste. ADAC îi acordă celei mai slabe subdiscipline nota generală în ambele discipline principale măsurate. Astfel, dacă o anvelopă primește nota 4 pentru zăpadă, nu poate obține o notă generală mai bună decât 4. Asta s-a întâmplat cu Bridgestone – a obținut 3,2 pentru zăpadă, iar acest lucru se datorează frânării pe gheață, care, așa cum am spus deja, nu este măsurată de celelalte teste. Din cauza logicii de mai sus a testului, performanța sa de frânare pe zăpadă peste medie nu a ajutat-o, plasând-o la un 3,2 la general, iar categoria de performanță de mediu a fost apoi stricată de kilometrajul său, care a fost măsurat la doar 36.100 km, cel mai mic din test. În alte teste nu se descurcă atât de rău, însă aici acest lucru se datorează faptului că în test au fost prezentate în principal anvelope de turisme, în timp ce în alte teste este adesea pus în fața unor anvelope UHP.

Rezumat

În general, după schimbarea mecanismului de notare, testele ADAC trebuie privite puțin diferit – dacă sunteți preocupat în primul rând de manevrabilitate, este o idee bună să parcurgeți testul anvelopă cu anvelopă și să evaluați ce criterii sunt importante pentru dumneavoastră. De asemenea, verificați și alte teste cu anvelope de iarnă pentru 2023 pentru a obține o înțelegere completă a opțiunilor pe care le aveți la dispoziție. Este un pic păcat să constatăm absența modelelor mai noi sau a modelelor strict pentru VE, atunci când vine vorba de evaluarea impactului asupra mediului. Dar să sperăm că vom vedea acest lucru data viitoare.

Rezultatele complete ale testului aici ->