Testul ADAC 2024 pentru anvelope de vară: Cele mai bune alegeri pentru SUV-urile mici cu un nou accent pe sustenabilitate

Testul ADAC pentru anvelopele de vară pentru 2024 a evaluat riguros 16 modele contemporane de dimensiunea 215/55 R17, vizând SUV-urile mici și vehiculele din clasa medie inferioară. Această examinare detaliată a condus la un verdict general general pozitiv, deși unele anvelope au prezentat slăbiciuni minore, justificând o inspecție mai atentă a punctajelor individuale. De asemenea, noua metodologie se concentrează mai mult pe ecologie și sustenabilitate.

Primii clasați: Conti, Michelin și Kumho

Testul din acest an a evidențiat anvelopele de la Continental, Michelin și, în mod surprinzător, Kumho ca fiind cele mai performante. Toate aceste trei anvelope oferă un nivel ridicat de siguranță la volan și de impact asupra mediului, care sunt noile criterii principale pentru testele ADAC. În timp ce Continental PremiumContact 7 este cea mai bună anvelopă în ceea ce privește siguranța la volan, Michelin Primacy 4+ combină cel mai bun impact asupra mediului (fiind întrecută doar de Goodyear EG Performance 2) și siguranța la volan. Și acesta este și cazul mai ieftinului Kumho Ecsta HS52, care ar trebui să aibă cel mai lung kilometraj proiectat dintre anvelopele testate. Primele trei anvelope au primit toate calificativul “bun” – următoarele douăsprezece au fost evaluate ca fiind “satisfăcătoare”. Pneul Vredestein Ultrac a primit un calificativ adecvat pentru kilometrajul său scurt, care este considerat acum un criteriu important, reprezentând 40% din partea de mediu a ratingului total. Acest aspect subliniază importanța luării în considerare a obiceiurilor și preferințelor individuale de conducere în alegerea anvelopelor.

Câștigătorul testului, Continental PremiumContact 7

Alte mențiuni notabile și performanțele lor

Anvelopele de la Debica, Dunlop, Bridgestone, Hankook și Fulda, care au ratat de puțin calificativul “bun”, au demonstrat performanțe lăudabile, cu mici deficiențe în condiții de carosabil umed sau în ceea ce privește impactul asupra mediului, evidențiind rezultatele nuanțate ale acestui test cuprinzător. Cea mai mare surpriză este că Bridgestone Turanza 6, Hankook Ventus Prime 4 și Goodyear EfficientGrip Performance au pierdut destul de multe puncte în secțiunea de performanță la condus a testului, ceea ce nu se întâmplă de obicei în alte teste, unde aceste pneuri se comportă destul de bine. Problema este că, în acest caz, chiar și secțiunea de performanță la condus acordă o pondere mare confortului de rulare, unde toate aceste 3 anvelope au avut probleme, ceea ce afectează semnificativ notele finale. De exemplu, Turanza 6 a avut cea mai bună rezistență la aquaplaning, iar EG Performance una dintre cele mai bune frânări pe uscat. Acestea fiind spuse, Continental-ul câștigător îmbină mult mai bine toate criteriile testate.

Anvelopa cu cea mai bună evaluare a impactului asupra mediului – Michelin Primacy 4+

Informații despre criteriile de testare ale ADAC

Metodologia de testare rafinată a ADAC începând cu anul 2023 încorporează sustenabilitatea alături de factorii tradiționali, cum ar fi performanțele de conducere și de siguranță, confortul și economia. Evaluarea cântărește acum în mod semnificativ siguranța rutieră pe carosabil uscat și umed (70%) și impactul asupra mediului (30%), inclusiv uzura, consumul de combustibil, zgomotul, greutatea anvelopei, masa de uzură și conținutul de poluanți.

Criteriile de testare ale ADAC au evoluat pentru a pune accentul nu numai pe siguranță și economie, ci și pe durabilitatea mediului, reflectând o abordare cuprinzătoare a evaluării performanței anvelopelor în contexte moderne de mobilitate. Această schimbare subliniază importanța tot mai mare a luării în considerare a diverșilor factori în selectarea anvelopelor pentru a satisface diversele nevoi ale utilizatorilor și considerații de mediu. Acestea fiind spuse, rezultatele testelor trebuie să fie luate în considerare în funcție de nevoile dumneavoastră individuale, deoarece evaluările finale sunt puternic influențate de impactul anvelopei asupra mediului, pe care unii l-ar putea considera nu atât de important.

Rezultatele complete ale testului sunt aici ->